zaterdag 28 februari 2015

Complimentendag

Hallooo,

Morgen, op 1 maart, is het Nationale Complimentendag. Naar mijn mening een goed initiatief! Want er worden eigenlijk veel te weinig complimentjes gegeven. En vaak gaan de complimenten die er gegeven worden vaak over bijvoorbeeld de kleding die iemand aan heeft en niet over bijvoorbeeld iemands karakter of als iemand iets goed gedaan heeft. Persoonlijk vind ik het leuker om een complimentje te krijgen over iets wat ik gedaan heb dan over iets wat ik aan heb. (Al zijn die complimenten natuurlijk ook altijd welkom ;))

'De Nationale Complimentendag draait om het geven van oprechte aandacht en het tonen van persoonlijke waardering. Twee ‘zaken’ die niet te koop zijn, maar de mens (juist daarom) wel het diepst raken.' Aldus www.beleven.org


Sommige mensen zijn niet zo goed in het geven van complimentjes. Daarom hier een minicursusje complimentjes geven:

1) Geef je complimenten in ik-vorm. Dus: 'Ik vind het heel bijzonder dat jij...'

2) Complimenteer iemand persoonlijk en niet algemeen in een groep. Niet dat het geven van een compliment aan een hele groep verkeerd is ('Jullie hebben goed gewerkt vandaag' of iets dergelijks), maar als je iemand persoonlijk een complimentje geeft komt het beter aan en wordt het meer gewaardeerd.

3) Maar je compliment concreet. Zeg dus niet dat je iemand een goede vriendin vindt, maar waarom je diegene zo'n goede vriendin vindt.

4) Vind je het moeilijk om iemand te complimenteren? Doe het dan bijvoorbeeld via een Whatsappje.

5) Doe het op een manier die bij de ander past. Houdt iemand er niet van om in de belangstelling te staan? Geef diegene dan geen compliment terwijl een grote groep het kan horen, maar doe het onder vier ogen.

6) Het geven van complimenten is goed, maar overdrijf het niet! Dan komt het niet meer gemeend over.

7) Het allerbelangrijkste: zorg dat het compliment oprecht en persoonlijk is!

Dus: geef elkaar morgen lekker complimentjes en waardeer de complimentjes van anderen!

Knuf, Liza


Geen opmerkingen:

Een reactie posten