donderdag 26 februari 2015

Typisch Hollands

Hallooo,

De meeste buitenlanders denken bij Nederland aan een boer op klompen met een kaas onder zijn arm in een plat weiland met koeien, op de achtergrond wat molens en tulpen en ohja, de boer heeft een jointje in zijn mond.

Maar er zijn nog veel meer dingen 'typisch Nederlands'. En bij sommige dingen denk je daar misschien niet meteen bij na.

Toen er vorig jaar een Italiaan bij mij in huis was, keek hij op een gegeven moment heel vreemd naar onze kaasschaaf. Best begrijpelijk natuurlijk, want dat ding ziet er pittig vreemd uit als je het niet kent. Toen besefte ik me dat naast onze kaas ook de kaasschaaf typisch Nederlands is. Niet alleen omdat we de Hollandse kaas hebben, maar ook omdat we gierig en dus zuinig zijn. Met een kaasschaaf verbruik je minder kaas dan wanneer je het met een mes afsnijdt.

Nog zo'n Hollandse uitvinding ontstaan uit gierigheid, is een flessenlikker. Je weet wel, zo'n ding om de laatste restjes uit een fles of bijvoorbeeld een pak vla te schrapen (en dan is dat pak vla ook nog hartstikke Hollands!). Men zal als Nederlander nooit voedsel verspillen, want dat kost geld. Ook al gooien de Nederlanders jaarlijks gemiddeld 150 euro aan voedsel gewoon weg. Lekker scheef weer dit Nederland.

Iets wat veel Nederlanders niet direct zien als iets typisch Hollands is 'gezelligheid'. Niet dat het in het buitenland nooit gezellig is, maar het woord 'gezellig' gebruiken wij bijna dagelijks, terwijl er in geen enkele andere taal een woord voor bestaat. Het is dus ook echt lastig uit te leggen aan de buitenlanders wat in vredesnaam 'gezelligheid' is.

Wat, denk ik, niet heel begrijpelijk is voor niet-Nederlanders, is het feit dat wij ons één keer per jaar helemaal in het oranje kleden, vlaggetjes op onze wangen tekenen en op een kleedje vol oude troep gaan zitten om het te verkopen. Alleen maar om de verjaardag van het staatshoofd te vieren. Eerlijk gezegd begrijp ik dat ook niet helemaal, maar dat maakt niet uit, want 'gezellig' is het in ieder geval wel! ;)

Wat ik ook niet helemaal begrijp is het typische Nederlandse fietsen in combinatie met het typische Nederlandse weer. Wie heeft bedacht dat het leuk is om in weer en wind op een apparaat met twee wielen te gaan zitten met een zogenaamde 'poncho' aan?!
Aan de andere kant is fietsen natuurlijk heel gezond voor je en verbrand je lekker calorieën zonder dat je echt extra hoeft te sporten. Alleen een beetje jammer dat je er zulke natte kleding van krijgt. Enne... samen met iemand fietsen is natuurlijk altijd gezellig!

Knuf, Liza

Geen opmerkingen:

Een reactie posten