zaterdag 30 mei 2015

Eindexamendingen van 2015

Hallooo,

Het was vanwege examendrukte al weer een tijd geleden, maar er is eindelijk weer een nieuwe blog!

Dit jaar heeft het LAKS (Landelijk Actie Komitee Scholieren) een recordaantal klachten binnengekregen over het eindexamen. En dat was niet vreemd! De medewerkers van Cito doen vast hun best, maar sommige dingen leverden nogal wat ergernissen op...


De ergernis waar elke leerling het eerst achter kwam, was het ontbreken van nietjes. Ik snap dat het Cito misschien wil bezuinigen, maar doe dit niet op nietjes! (Ontsla liever de mensen die die verschrikkelijk moeilijke vragen bedenken ofzo). Vooral bij examens van talen, waar je dus zit met een vragenboekje en tekstboekje, is dit verschrikkelijk onhandig. Zit je daar met twee van die boekjes bestaande uit A3 vellen die niet aan elkaar vast zitten, zich op een gegeven moment over je hele tafel bevinden en als je het een beetje wilt organiseren zitten het vragenboekje en tekstboekje compleet door elkaar. Cito, alsjeblieft, doe nietjes in die examens!

Een ander punt van klagen was een vraag bij het examen Nederlands VWO.
De vraag:
Met welk woord kan de aanblik van McTown het beste worden gekarakteriseerd?
A - campusachtig
B - industrieel
C - ouderwets
D - rommelig
Goede antwoord volgens een groot aantal eindexamenkandidaten: industrieel. Volgens het Cito: rommelig. Ik moet toegeven, toen ik het goede antwoord wist en nog eens naar de vraag ging kijken, vond ik rommelig ook wel een goed antwoord. Maar nu komt de grap: men heeft aan de auteur van het artikel gevraagd wat hij ervan vond. En deze auteur vindt industrieel een prima antwoord. En als je daarbij gaat Googelen naar McMurdo Station krijg je dit:
Maar het Cito vond het niet nodig om 'industrieel' alsnog goed te rekenen.

En zo waren er nog meer ergernissen. Zo werd er bij het examen Duits VWO gevraagd naar 'hoeveel argumentEN', goede antwoord: één. En een andere vraag kon op twee manieren geïnterpreteerd worden (ik heb hem uiteraard ook verkeerd geïnterpreteerd en dus uiteraard ook fout...). Veel examens waren te lang, te moeilijk etc.

Er zijn bij het LAKS ook een paar opmerkelijke (maar ook wel grappige) klachten binnengekomen. Hier een lijstje: 
-Bij een havo-examen in Zaltbommel kwamen tientallen spinnen de examenzaal binnen. 
-In Amsterdam vloog er steeds een duif voor het raam en 'liet zelfs wat vallen'.
-De string van een surveillant was zichtbaar.
-In Schiedam zat er een pauw op het dak van de school.
-De surveillanten kregen taart, de leerlingen kregen niets.
-En volgens sommige kandidaten waren de teksten in het examen Nederlands te links.

Ik ben in ieder geval blij dat ik voorlopig even helemaal vrij ben van school. Alleen nog dat ene telefoontje afwachten... 

Knuf, Liza

Geen opmerkingen:

Een reactie posten